Paastokeräys

ja palmusunnuntain kolehti

Thaimaa_jumalanpalvelus_Napongissa_paastokerays_2016_Riikka_Maria_Kolkka.jpg

Auta ja rukoile, että kirkko kasvaisi lua- ja muiden Pohjois-Thaimaan
vuoristoseutujen vähemmistökansojen keskuudessa.

”Rakkauden teot avaavat monia ovia”

Näin uskoo Pohjois-Thaimaassa lua-kansan parissa työskentelevä pastori Amnuay Yodwong.

Työ lua-kansan parissa on vielä pioneerivaiheessa. Seurakuntaelämän kieli on pääasiassa thai, joka ei ole seurakuntalaisten äidinkieli. Luan kielellä ei ole olemassa kirjakieltä eikä kirjallisuutta.

Amnuay on alueen ainoa pastori. Apunaan hänellä on joukko evankelistoja sekä lähetystyöntekijät Riikka-Maria Kolkka ja Tomas Kolkka. Käytännön seurakuntatyön lisäksi Kolkat auttavat kirkkoa kehittämään luankielistä jumalanpalveluselämää ja kristillistä materiaalia sekä musiikki- ja pyhäkoulutyötä.

Kutsumme Sinut mukaan rukoilemaan, että kirkko kasvaisi ja voisi tehdä rakkauden tekoja lua- ja muiden Pohjois-Thaimaan vuoristoseutujen vähemmistökansojen keskuudessa. Anna samalla lahjoituksesi, jolla tuetaan Thaimaan luterilaisen kirkon ja Suomen Lähetysseuran työtä näiden kansojen parissa.

Lahjoita keräykseen>

Unelmana oma kyläkirkko

Lua-vähemmistökansa elää vuoristokylissä Thaimaan ja Laosin välisellä rajalla. Kulkuyhteydet ovat huonot. Kylissä eivät kännykät toimi eikä sähköposti kulje. Riisinviljelystä saatava toimeentulo on niukka.

Ensimmäinen seurakunta perustettiin Naanin maakuntaan kahdeksan vuotta sitten. Nyt seurakuntia on neljä ja saarnapaikkoja viisi. Seurakunnat tuovat ihmisiä yhteen ja sanoma Hyvästä Jumalasta leviää. Kastettuja jäseniä on jo 1200. Vuosittain kastetaan satakunta uutta ihmistä.

Lähetysseuran tuella Napongin kylään on rakennettu kylätalo. Se on seurakunta- ja kielityön keskus ja myös Kolkkien koti heidän kyläjaksojensa aikana. Puolet ajasta Kolkat asuvat Napongissa, puolet viiden tunnin ajomatkan päässä Chiang Rain kaupungissa.

”Sunnuntaisin toimitamme yhdessä jumalanpalveluksia ja saarnaamme, toistaiseksi vielä thain kielellä. Arkipäivisin opiskelemme ja analysoimme luan kieltä, jolla ei vielä ole kirjakieltä. Oma kielitaito karttuu kotikäynneillä ja kitaransoittoa opettaessa, kaikenlaisessa arkielämässä kyläläisten kanssa.”

Rukouksen voima tuo lua-kansaa kirkkoon Pohjois-Thaimaassa

Kylänsä ensimmäinen kristitty

Min oli Baandenin kylän ensimmäinen kristitty noin viisitoista vuotta sitten. Hän kertoo tarinaansa seuraavasti:

”Olen Min, maallikkoevankelista ja riisinviljelijä Pohjois-Thaimaasta, läheltä Laosin rajaa. Kuulun lua-vähemmistökansaan. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Viisitoista vuotta sitten elämäni ei ollut kovin hyvää. Minulla oli paljon kipuja ja selittämättömiä vaivoja kehossani. Pelkäsin myös paljon pahoja henkiä – en ollut onnellinen. Kävin usean eri henkitohtorin luona pyytämässä apua vaivoihini, mutta mikään ei auttanut.

Kerran naapurikylään tuli käymään kristitty evankelista, joka kertoi, että Jeesus Kristus on voittanut kaikki pahat henget ja on vahvempi heitä. Hän antoi minulle myös kirjasen, jonka vein kotiini. Kun äitini luki sen, hän sanoi minulle: ’Mikset kokeilisi, jos tämä Jumala voisi auttaa sinua.’

Niinpä päätin rukoilla, kuten kirjasessa sanottiin. Huomasin muutoksen elämässäni. Kivut alkoivat vähetä, enkä enää pelännyt henkiä. Kolme vuotta tämän rukouksen jälkeen menin kasteelle. Nyt voin hyvin ja koko perheeni on onnellinen.

Kun muut kyläläiset huomasivat muutoksen elämässäni, erityisesti terveydentilassani, hekin alkoivat kiinnostua kristinuskosta. Kesti kuitenkin kuusi vuotta ennen kuin saimme kyläämme toisen kristityn perheen. Nykyään lähes kaikki kylässämme ovat kristittyjä. Kristinusko on juurtunut tänne, kun ihmiset ovat omin silmin nähneet, kuinka kristinuskon Jumala voi auttaa ja parantaa henkien kiusaamia ihmisiä.”