Työn tuloksia

Välähdyksiä viime vuodelta
Suomen Lähetysseura kiittää lämpimästi kaikkia tukijoita!

Aids-orpotyölle erinomainen arvosana

Etiopia_aids-orpo_työ

Etiopian valtio evaluoi Dessien alueen aids-orpohankkeen viime syksynä. ”Ohjelman huomattavan panoksen ansiosta vanhempansa menettäneet lapset ovat päässeet köyhyyden aiheuttamasta kurjuudesta ja heistä on kasvanut itsenäisesti toimeentulevia sekä perhettään ja yhteisöään tukemaan kykeneviä kansalaisia”, viranomaiset kiittelivät.

Dessien aids-orpojen kummiohjelma alkoi vuonna 2002 ensin vain 50 lapsella. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan otetut lapset ovat jo aikuistuneet. Tällä hetkellä ohjelmassa on 300 lasta kolmessa kaupungissa. Lasten lähipiiri mukaan laskettuna ohjelma hyödyttää ja auttaa yli 1400 ihmistä.

12 vuoden urakka valmistui

Thaimaa_pastori_Jumeeq_Leipu_vaimonsa_ja_nuorimman_kanssa_1_Tuula_Kosonen_____Kopio.jpgAkenkielisen Uuden testamentin käyttöönottoa juhlittiin joulukuussa Myanmarissa kylässä, jossa asuu alueen ensimmäinen kristitty ake, Botsu Laipe. Lähetysseuran työntekijä Tuula Kosonen on tehnyt käännöstyötä työtoveriensa kanssa Pohjois-Thaimaassa vuodesta 2003. Nyt Uusi testamentti on jaossa Thaimaan ja Myanmarin ake-kylissä. Kristittyjen määrä on noin parituhatta ja se kasvaa jatkuvasti. Suurin osa alueen kristityistä on nuoria.

Tyttöjen silpominen pian historiaa

Tansania_tytotkirkolla

Huhtikuussa 2015 Morogorossa Tansaniassa maasaijohtajat ja kylien naisjohtajat päättivät, että tyttöjen silpomisen on loputtava. Tapa on jatkunut sitkeästi sen jälkeenkin, kun se kiellettiin laissa vuonna 1998.

Luterilaisen kirkon ja Lähetysseuran vuosia jatkunut työ ja silpomisen aiheuttama kärsimys havahdutti vihdoin kylien vanhimmat. He levittävät nyt tietoa eteenpäin ja valvovat päätöksen toteuttamista. Aktiivisesti päätöksen puolesta puhunut maasaikätilö Rebecca Lembile uskoo, että muutaman vuoden kuluttua tyttöjen silpominen on historiaa.

Unelmatyössä lentoasemalla

Ramesh Shestra_Nepal

Syntymästään saakka liikuntavammainen, pyörätuolissa istuva Ramesh Shrestha nauttii työstään Kathmandun lentokentällä. Suomalaiset kummit tukevat Nepalissa 350 näkö-, kuulo- tai liikuntavammaisen lapsen ja nuoren koulunkäyntiä. Viime vuonna 18 heistä läpäisi vaativan koulun päättökokeen ja 15 sai työpaikan.

Jokainen askel opintiellä – valmistumisesta ja työnsaannista puhumattakaan – on esimerkki siitä, että myös vammaiset ihmiset voivat olla yhteiskunnan täysivaltaisia jäseniä. Koulunsa päättäneiden ja ammatin saaneiden nuorten esimerkki muuttaa suhtautumista vammaisia kohtaan: ”Muutos alkaa meistä!”

Biokaasulla ja puuntaimilla aavikoitumista vastaan

Beikhatt

Mauritaniassa ilmastonmuutos lisää aavikoitumista. Ihmisillä ei ole pian ruokaa. Lähetysseuran tukemassa hankkeessa istutettiin viime vuonna 4 000 puuntainta. 325 ihmistä sai koulutusta aurinkokeittimien käyttöön ja 75 aurinkopaneelien asennukseen. Opetuspuutarhoissa on kehitetty biokaasu- ja tippakastelujärjestelmiä sekä opetettu ekologista viljelyä.

Uudet papit suuntaavat lähetysalueille

Angola_pappisvihkimys

Ensimmäinen adventtisunnuntai oli suuri ilonpäivä Angolan evankelisluterilaiselle kirkolle. Ondjivassa pidetyssä juhlassa vihittiin 14 pappia. Valtaosa uusista papeista työskentelee seurakuntiensa ensimmäisinä pappeina alueilla, joissa on paljon ei-kristittyjä tai ensimmäisen polven kristittyjä.

Lähetysseura tukee kirkon työntekijäkoulutusta, joka tapahtuu pääosin Shangalalan raamattuinstituutissa. Sieltä valmistuu pappeja, diakoneja ja lähetystyöntekijöitä. Lisäksi järjestetään kansanopistokurssi nuorille. Opiskeluinto on kova, sillä sisällissota keskeytti monien opiskeluhaaveet pitkäksi ajaksi. Pohjakoulutus on vaatimaton, joten yleissivistävillä aineilla kuten lukemisella, kirjoittamisella, laskennolla sekä portugalin kielellä on tärkeä osuus opinnoissa.