Lähetystalon palvelut

lahetystalo550x220.jpg 

Lähetystalo palvelee Tähtitorninmäellä. Talolta löydät niin kirkon, kokous- ja ravintolapalvelut kuin lähetystyön arkiston. 

Vaihde palvelee arkisin 9.00-15.30 numerossa 09-12971.


Kumbukumbu

Suomen Lähetysseura luovutti Kumbukumbun kokoelmat Suomen kansallismuseoon kuuluvalle Kulttuurien museolle vuonna 2015.

Basaari

Lähetysseuran Basaari-myymälässä myydään kirjoja, musiikki- ja paperituotteita (kalentereita, adresseja, kortteja) sekä lahjatavaroita.

Myynnissä olevat lahjatavarat hankitaan usein suoraan paikallisilta valmistajilta eri maista. Basaarissa myydään myös reilun kaupan tuotteita (kahvia ja teetä).

Vuonna 2017 myymälä on avoinna ainoastaan sopimuksen mukaan, asiakkaat ovat tervetulleita ottamaan yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse ja sopimaan vierailuajankohdasta.

 

Kysy aukioloaikoja
puh. 09 129 71/Basaari
basaari{at}suomenlahetysseura.fi

Ryhmille sopimuksen mukaan.
Puh. 020 712 7222

 

Tutustu Basaarin valikoimaan verkkokaupassa tai katso tuoteluettelo.


Lähetyskirkko

Helsingin Tähtitorninmäellä seisovalla Lähetyskirkolla on ollut keskeinen asema kirkkomme lähetystyössä vuodesta 1900 alkaen. Alkuvuosikymmeninä sadat lähetystyöntekijät siunattiin matkaan kirkon alttarilla. Lähetyskirkko tunnetaan ennen kaikkea lasimaalauksistaan ja harvinaisesta alttari-saarnatuoliyhdistelmästään.

Nykyisin Lähetyskirkko on suosittu konserttipaikka ja vihkikirkko. Lähetyskirkon omaa messua vietetään sunnuntaisin klo 14 yhdessä Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. 

Katso Lähetysseuran tapahtumat ja tule mukaan!

Tilavuokrat:

Lähetyskirkon toiminnanohjaajana toimii Sara Pykäläinen Puh. 020 7127 022/ sara.pykalainen@suomenlahetysseura.fi

Arkisto

Arkistomme toimii työstämme syntyvän, pysyvästi säilytettävän aineiston päätearkistona. Se palvelee tutkimusarkistona lähetystyöstä tai siihen liittyvistä aiheista kiinnostuneita tutkijoita. Lisäksi arkisto vastaanottaa entisten lähetystyöntekijöiden henkilöarkistoja. 

Suomen Lähetysseuran historiaa valottavat erinomaisesti arkistossa säilytettävät vuosikertomukset, erilaiset pöytäkirjat ja maanosat ylittävä kirjeenvaihto. Yhteydenpito kirjeiden välityksellä on tuottanut useiden hyllymetrien verran elämäntäyteistä kirjeenvaihtoa. Mertentakaisissa kirjeissä on työn lisäksi kuvattu usein maiden ihmisiä, kulttuuria ja luontoa.

Suomen Lähetysseuran arkisto on kokonaisuudessaan kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä kokonaisuus, joten ei ole ihme, että arkiston vanhin osa on yksi Kansallisarkiston käytetyimmistä yksityisarkistoista.

Historiaa voi tutkia tutustumalla myös vanhoihin valokuviin, joita säilytetään Lähetysmuseon valokuva-arkistossa. Kuvapalvelu palvelee taas nykypäivän ja lähimenneisyyden valokuviin liittyvissä asioissa.

Suomen Lähetysseuran arkisto on jaettu kahteen osaan. Vanhempi osa, vuodet 1859 - 1966, on sijoitettu Kansallisarkistoon. Nuorempaa aineistoa säilytetään Lähetystalon päätearkistossa. Vaikka valtaosa päätearkiston asiakirjoista on 1960-luvulta ja sitä nuorempia, joukossa on myös henkilöarkistoja jotka sisältävät asiakirjoja jopa 1800- luvulta.

  

Tutkijapalvelut

Arkisto palvelee tutkimusarkistona lähetystyöstä tai siihen liittyvistä aiheista kiinnostuneita. Tieteellistä tai harrastetutkimusta tekevien on täytettävä käyttölupahakemus halutessaan tutkia Lähetysseuran arkistossa säilytettäviä asiakirjoja. 

Tietopalvelu

Arkiston henkilökunta tekee aineistoon liittyviä pieniä selvitystöitä maksutta. Runsaasti aikaa vievät tiedonhaut ovat maksullisia. Ensisijaisesti asiakkaiden toivotaan tulevan itse paikan päälle tutkimaan asiakirjoja. Arkistoselvityksistä veloitetaan 30 e/tunti.Pienet selvitykset tehdään veloituksetta

Henkilöarkistojen luovuttaminen

Lähetysseuran arkisto ottaa vastaan seuran palveluksessa olleiden lähetystyöntekijöiden arkistoja. Luovutuksen jälkeen aineisto järjestetään, luetteloidaan ja kuvaillaan. Aineistosta laaditaan arkistoluettelo. Järjestetyt henkilöarkistot luovutetaan Kansallisarkistoon, jossa ne liitetään osaksi Lähetysseuran arkistoa. Luovutuksen yhteydessä luovuttaja voi itse määritellä aineiston käyttöehdot.

Henkilöarkistot täydentävät erinomaisesti kuvaa menneisyydestä ja ovat siksi tärkeitä tutkimuksen kannalta. Jos sinulla on luovutettavaa materiaalia, ota yhteyttä arkistonhoitajaan joko puhelimitse tai sähköpostitse.

Tutustu luovutussopimukseen (pdf)

 

Lähetyskirkon ja kokoustilojen vuokrat

 

Pihasalin ja kokoushuoneiden vuokriin sisältyy tietokoneen ja AV-laitteiden käyttöoikeus.

Päivystyslisä iltatilaisuuksissa                                        31,00 / kerta

Erilliskorvaus pöytäliinoista                                           3,80-7,50 / liina

Astialisä                                                                    3,80-6,60 / hlö

Henkilökunta, eläkeläiset, jäsenjärjestöt ja musiikkialan opiskelijat saavat 30% alennuksen tilavuokrista.

Henkilökunta, Lähetysseuran eläkeläiset ja jäsenjärjestöt saavat 30 % alennuksen tilavuokrista.

Yhteystiedot: tilavaraus@suomenlahetysseura.fi


Teranga

Löydä lounaat, kahvit, kokoustilapalvelut, pitopalvelut lähellä Helsingin keskustaa. Lähetysravintola Teranga tarjoaa noutopöydästään hyvää kotiruokaa sekä teemapäivinä eksoottisia etnoruokia eri maista. Sopimuksesta löytyy myös edullisempi lounasvaihtoehto. Hyvä ja rauhallinen lounaspaikka keskustan tuntumassa mm. luokkaretkeläisille, päiväkotiryhmille, seurakuntien retkiryhmille, eläkeläisryhmille.

Tarjoamme myös pitopalvelua kilpailukykyiseen hintaan rauhallisessa miljöössä (häät, muistotilaisuudet, syntymäpäivät yms.) sopimuksen mukaan.

Tilaukset puh.020 7127 247
s-posti teranga@eurest.fi

Noutopöytälounas

Pääruoka sekä kahvi, tee tai kaakao 

Aikuinen                                                                                    

12,40 €

Lapsi 4-12 v 6,50 €
Rippikoululainen 8,20 €
Opiskelija

8,20 €

Keittolounas

8,20

Kevytlounas (salaatti ja keitto)

8,20

Kahvit: kahvi ja kahvileipä

5,70

               mehu ja pulla tms.

3,60

Viikonloppulounas, väh. 20 henkeä
 
aikuiset 14,40
rippikoululaiset 12,40
Viikonloppulounas, alle 20 henkeä sovitaan tilattaessa
                                                                                                                                           
         Lounasaika

 arkisin klo 11.30 – 13.00 tai ryhmille sopimuksen mukaan 

 Lauantaisin ja sunnuntaisin sopimuksen mukaan.

 

 

Lähetyskirkon kaksi aarretta 


Lähetyskirkko on pyritty säilyttämään aikojen kuluessa mahdollisimman alkuperäisessä asussaan. Saarnatuoli sijaitsee poikkeuksellisesti alttarin sisä- ja yläpuolella suoraan ristin alla. Museovirasto onkin julistanut alttarialueen suojelukohteeksi.

Ristin paikalla oli vuoteen 1959 Kristusta Getsemanessa kuvaava alttaritaulu, joka sitten lahjoitettiin Namibiaan Engelan seurakuntaopistoon. Sen tilalle pantiin puolestaan namibialaisesta punapuusta tehty risti.

Alttarin molemmin puolin ovat Carl Wilhelm Sjöbergin suunnittelemat lasimaalaukset, jotka valmistuivat vuonna 1922. Ne olivat ensimmäiset Suomessa valmistetut. Pääaiheet eli Kristuksen syntymän ja ristiinnaulitsemisen - kaksi täyttymystä - ehdotti arkkitehti Wrede itse. Lasimaalaukset tuhoutuivat Helsingin pommituksessa 6.2.1944, mutta niiden tilalle tehtiin uudet, alkuperäisten piirustusten mukaiset maalaukset vuonna 1952. Ikkunoiden alaosassa olevat maapallon puolikkaat muistuttavat Jeesuksen käskystä mennä kaikkialle maailmaan.

Katso Lähetyskirkon tapahtumat>